subscribe: Posts | Comments

Várhatóan csak ennyi – 2014. február 1. után

0 comments
Várhatóan csak ennyi – 2014. február 1. után

Várhatóan egy módosított árfolyamrögzítéssel rendezné le a kormány a hitelproblémákat, legalábbis ennyit lehetett megtudni a napokban. Az elképzelések szerint rögzített árfolyammal történő törlesztés mellett megszűnnének majd a gyűjtőszámlák, de vizsgálják annak lehetőségét is, hogy referenciaárazásúvá tennék a kamatokat is, ahol maximalizálnék a kamatfelárat. A tervek szerint ez is csak február 1. után indulhatna el.

A jelenlegi árfolyamrögzítésbe a jogosultak mintegy 40-42%-a lépett be, aminek közel 25%-át már fel is mondták, mert tartozásuk ezen rövid időszak alatt is meghaladta a 90 napot. Ebből is látszik, hogy jóval nagyobb tehercsökkenés mellett lehet egyáltalán csak megállítani a rohamosan növekedő hátralékokat, de ezeknek a kölcsönöknek a visszafordíthatósága sem ezzel az elképzeléssel, sem pedig más ismert, korábban hangoztatott elgondolások megvalósításával sem érhető el.

Kétségessé vált bármely kormányzati elképzelés társadalmi elfogadása akkor, amikor szinte naponta jelennek meg a hitelezőket elmarasztaló ítéletek, és egyre emelkedik azoknak a száma is, ahol ez az ítélet már másodfokon is jogerős lett. Ezeknek az ügyfelek pernyertességét eredményező perek fényében a kormányzati beavatkozás leginkább egy bankmentő csomagra emlékeztethet, ami jogállami keretek közötti gondolkodáson kívül áll.

Sajnálatosan vannak olyan – magukat hiteles szakértőknek nevezett személyek is-, akik merészen kimondják a szerződések semmisségét, ugyanakkor az ajánlott elszámolás egy Bubor+2%-os elszámolással ennek gyökeresen ellentmond, ettől függetlenül ezekkel az elgondolásokkal indul el ötletét eladni mint a politika, mint pedig a Bankszövetség irányába, de a házalást a lakosság arányában,  előadások szervezésével is kiegészíti.

Ötletelgetések tehát vannak jócskán, de jogállami megoldások nem láthatóak. Sem a kormány, sem pedig a hitelezők részéről, ami viszont a legnagyobb probléma.