subscribe: Posts | Comments

Amit fontos érvként felhasználhatunk a pereket megelőzően is

0 comments
Amit fontos érvként felhasználhatunk a pereket megelőzően is

A bíróság a Hpt 213.§ előírásait az Alaptörvény 28. cikke alapján elsősorban a jogalkotó céljával összhangban értelmezi. A Hpt. 213.§-a a Hpt.-n belül a Fogyasztóvédelemről szóló fejezetben helyezkedik el, ez a jogalkotó célját önmagában is kifejezi: a szabály célja a fogyasztóvédelmi intézkedések maradéktalan betartása.

Amennyiben a pénzügyi intézmény úgy nyújt kölcsönt, hogy az adósnak nem áll rendelkezésre minden olyan adat, ami alapján pontosan ki tudja számolni (de legalább megbecsülni), hogy szerződésszerű teljesítés esetén pontosan milyen szolgáltatásokkal tartozik, továbbá mik azok a felismerhető, objektív ismérvek, amelyek a szolgáltatása mértékét befolyásolhatják, úgy nem tudja megfelelően mérlegelni, hogy képes lesz-e szerződésszerűen teljesíteni a szerződésben előírt szolgáltatást. A tájékoztatás elégtelensége a kölcsön felvételére késztetheti a fogyasztót, továbbá piactorzító hatással is bírhat, mivel előnyösebbnek mutatja a szolgáltatást a többi – a költségeket és kockázatokat szabályosan feltüntető – pénzügyi szolgáltató szolgáltatásához képest. A fentiek alapján a Hpt. 213. § értelmezése körében azt vizsgálja a bíróság, hogy az alperes fogyasztóvédelmi szempontból elegendő és a fogyasztó számára kellően érthető tájékoztatást nyújtott-e a felperesnek ahhoz, hogy pontosan tudja: milyen költségekkel jár a szerződés teljesítése, mennyi a fizetendő havi törlesztőrészlet, milyen körülmények változása esetén számíthat a hiteldíj változtatására.